Tribe Trainingen & Support

Effectief Bewegen (Reageren)

Tijdens Spanningsvolle Situaties

Effectief Bewegen

Spanningsvolle situaties

Eigen Spanning

Effectief Bewegen (reageren)

Zonder dat je het zelf wilt reageer je onder spanning impulsiever, zien we de ander als vijandig, luisteren we niet meer en vertonen allerlei ander ineffectief gedrag.

We bewegen ons verbaal of non-verbaal:

  • meer naar voren gericht, aanvallender, ruimte nemend of
  • meer naar achteren gericht, terugtrekkend, ruimte gevend.

Deze automatische reactie is super effectief tijdens levensbedreigende situaties, maar niet altijd even handig tijdens minder bedreigende gebeurtenissen op je werk of thuis.

Wat dan wel te doen? Hoe effectiever te reageren, te bewegen? Dat is de missie van Tribe; je helpen effectief te bewegen tijdens spanningsvolle situaties.

Eigen spanning/Stress

Spanning wordt vaak als iets negatiefs gezien en de effecten ervan hebben impact op ons handelen en functioneren. We krijgen er een korter lontje van en gaan ons anders gedragen. Door te reageren met verwijten, dreigementen of onszelf terug te trekken verhogen we juist de stress en verergeren we de situatie.

Eigen spanning is de aanjager van een rem of een reactie, beide een beweging. Hoe spanningsvoller de situatie des te eerder deze reactie automatisch gaat en vaak ineffectief is. Tevens veroorzaakt spanning lichamelijke en geestelijke veranderingen.

Je kan spanning ook zien als het verschil dat je ervaart tussen wat is en wat zou kunnen zijn.

Hoe zet je spanning om tot brandstof voor een effectieve reactie, bewuste actie of beweging in plaats van een rem of een reactie.

Spanningsvolle situaties

We kennen ze allemaal wel, stressvolle situaties: een deadline, een verhuizing, stress van anderen, teveel of juist te weinig informatie, een wedstrijd, een belangrijke presentatie. Teleurstellingen kunnen ook stressvol zijn als bijvoorbeeld iets wat je graag wilt niet door gaat of mislukt (te complex of er moet te veel gebeuren in korte of te weinig tijd).

Wat deze stressoren allemaal gemeen hebben is dat ze spanning of stress in ons lichaam veroorzaken. Variërend van licht ongemak en tot in het ergste geval over-spanning of zelfs burn-out.

DNA en kernwaarden van Tribe

(the real importance being earnest)
werkwijze_spanningsituaties

The Real Importance Being Ernest is verankerd in het DNA van Tribe, evenals aandacht voor mensen, een eerlijke verdeling en aandacht voor de aarde. De kernwaarden van Tribe die met deze DNA onlosmakelijk zijn verbonden zijn: Avontuurlijk, Betrokken, Spelen en Bewegen, Vrolijk en Vitaal, Duurzaam.

 

betrokken-cocreatie  Betrokken

duurzaam bouwen    Duurzaam

gericht-avontuur

 

Avontuur

 

spelend bewegenSpelen & bewegen

vrolijk vitaalVrolijk & vitaal